19/06/2020 - Zlata pravila

Retinol – gubice, akne in sonce

Retinoidi so skupina učinkovin, ki med drugimi vključujejo retinol in retinal

Vsi retinoidi, so derivati vitamina A, naravno prisotnega vitamina, ki pomaga celicam, da se normalno razmnožujejo. Ob nanosu na kožo retinol spodbujajo kožo, da se hitro obnavlja. To pomeni, da celice ob uporabi retinola prej odmrejo, se odluščijo in pustijo prostor za novo kožo spodaj. Retinol tudi na novo stimulira nastajanje kolagena, beljakovine, ki daje koži moč in elastičnost. Poleg tega, da je ena izmed najučinkovitejših učinkovin za povečanje kolagena v koži tudi zmanjšujejo gube, je učinkovit v boju proti aknam in ogrcem ter zmanjšuje intenziteto pigmentnih znamenj. Deluje tudi kot antioksidant in se spopada s prostimi radikali ter vidnimi znaki poškodb nastalih zaradi sonca.
 

Retinol je najbolje raziskana in z dokazi podprta učinkovina, ki zmanjšuje vidne znake staranja zaradi izpostavljenosti soncu.

Kdaj začeti z uporabo retinola?

Trideseta že dolgo veljajo za lepotni standard, ko gre za uvajanje sestavin proti staranju v rutino nege kože, vendar bi večina dermatologov priporočila, da začnete z uporabo retinola v srednjih do poznih dvajsetih letih. Cilj je preprečevanje nastajanja gubic. Velikokrat znaki staranja še niso vidni pri 20-ih in pri nekaterih celo ne v 30-ih,  vendar lahko retinol pomaga krepiti kožo in prepreči nastanek gub v prihodnosti.
Posebno vlogo ima retinol tudi pri zdravljenju aken. Retinol uravnava proces roženenja, preprečuje nastajanje komedonov oziroma ogrcev in preprečuje vnetne procese v prisotnih spremembah. Primer takšnega izdelka z retinalom je Cleanance TriAcneal Expert emulzija, ki je v klinični študijah pokazala, da je po 6 tednih skoraj za polovico manj komedonov in mozoljev.

Obstaja mit o retinolu, ki dejansko drži: retinol naredi vašo kožo bolj občutljivo na sončne žarke. Ta fotoobčutljivost izvira iz načina kako deluje. Retinol namreč poveča obnavljanje celic, nove zdrave kožne celice pa so bolj občutljive na UV-žarke. Je občutljiv na svetlobo in se pod vplivom UV-žarkov razgradi. Kot rezultat zgoraj povedanega je retinol omejen na uporabo zvečer. Tako je potrebno tudi  je Cleanance TriaCneal Expert emulzijo uporabljati samo zvečer. Dermatologi pa poudarjajo potrebo po nanosu sončne kreme tudi dan po uporabi izdelka z retinolom. Najbolje, da uporabite kremo z UV zaščitnim faktorjem 50.
 

Pošlji po elektronski pošti

Vsaka koža ima svoje potrebe,
spoznajte svojo popolno Eau Thermale Avène negovalno rutino.

Start now
  • Priporočila o izdelkih, ki vam pomagajo rešiti težave s kožo
  • Dostop do vaših priljubljenih izdelkov in ocen
  • Seznam vaših nakupov za nagrajevanje vaše zvestobe
Prijavite se zdaj

Iskanje v teku

Potrebna je prijava

Da bi lahko shranili podatke, se morate prijaviti s svojim Avène uporabniškim računom.


Prijava ali kreiranje uporabniškega računa

You can't post more than one comment on a product

Podajte svoje mnenje

* Obvezna polja

Vpis

-Dan
-Mesec
-Leto

Pierre Fabre Group blagovne znamke :

*Obvezna polja

Hvala!

Vaše mnenje bomo objavili, ko ga pregledajo naši administratorji.