• 1/1
16/08/2020 - Želim vedeti

Konec poletja in akne

Poletja je konec in vaši ogrci, mozolji in akne so izginili. Na žalost vam moramo povedati, da se veselite prehitro.

Nasvet, ki ste ga  slišali ali pa vam ga je kdo priporočal, da preživite več časa na soncu namreč ni najboljši za vas, če imate kožo nagnjeno k nastajanju aken.

Čas, ki ga uživate na soncu izsuši vašo kožo, zaradi česar se spremni količina in sestava sebuma, ki v normalnih okoliščinah vpliva na nastanek aken. Poleg tega koža pod vplivom UV-žarkov porjavi in ima enakomernejši ten, kar pripomore k izboljšanju vašega videza.
Kot veliko nasvetov, ki se na začetku zdijo dobri, se tudi ta, ko začnemo raziskovati podrobnosti izkaže za nepravilnega. Ideja, da vam preživljanje časa na soncu lahko pomaga, da se znebite aken, tako ni resnična
V resnici gre za običajni mit o aknah, ki že desetletja zavaja ljudi z aknami in povzročajo veliko sončnih opeklin. Še huje pa je, da preživljanje preveč časa na soncu lahko akne celo poslabša.
Spodaj smo preučili podrobnosti tega mita o aknah, da bi razložili, zakaj preživeti čas na soncu na splošno ni dober način za zdravljenje aken. 

visual_facebook_cleanance_expert_routine_2_hd.jpg

Eau Thermale Avène - Konec poletja in akne
Alt Text: 
Eau Thermale Avène - Konec poletja in akne
Title Text: 
Eau Thermale Avène - Konec poletja in akne
Ali sončna svetloba naredi kaj za akne?

Kot večina mitov o negi kože tudi ideja, da izpostavljanje soncu pomaga, da se znebite lezij zaradi aken, temelji na nepopolnem razumevanju kako sonce dejansko vpliva na vaše telo. Vaša koža ni samo organ, ki ščiti notranje organe. To je tudi močna ovira, ki vas ščiti pred okoljem. Del tega dela je zadrževanje vlage, kar vaša koža počne s pomočjo voskastih lipidnih molekul, imenovanih ceramidi.
Ko več kot nekaj minut preživite na močni, neposredni sončni svetlobi, je vaša koža izpostavljena ogromni količini UV-sevanja. To ultravijolično sevanje poškoduje vašo kožo, ki ji po takšni izpostavljenosti primanjkuje olja in vode.
Končni rezultat je koža, ki izgleda bolj suho in manj mastno kot običajno – tako pride na videz do stanja, ki je dober za zdravljenje aken. Ogrci, mozolji in akne, ki so običajno velike, rdeče in očitne, lahko začasno zbledijo, ko je vaša koža v tem stanju. To lahko ustvari iluzijo, da sončna svetloba zdravi vaše akne - morda glavni vzrok tega običajnega mita.
 
Vendar vrsta suhosti, ki jo povzroča UV poškodba, ni enaka učinku suhe kože, kot jo imajo zdravila kot na primer tretinoin. Namesto da se koža izsuši s hitrejšim ciklom menjave kožnih celic, je koža, ki je poškodovana z UV-žarki, videti suha, ker ji manjkajo maščobe.
To stanje vaše telo hitro kompenzira s povečanjem lastne proizvodnje maščobe in sprosti več sebuma iz lojnih žlez na predele kože, ki jih je poškodovalo sonce. Končni rezultat je koža, ki ima več maščobe kot prej, pa tudi večjo možnost za izbruh aken.
 
V študiji iz leta 2003 so raziskovalci ugotovili, da se število sebocitov - celic, ki sproščajo sebum na kožo iz vaših lojnih žlez - poveča za 120 % do 140 % v štirih dneh preživljanja časa na neposredni sončni svetlobi. Skratka, čeprav bi sončna svetloba lahko kratkoročno izgledala boljše, bodo poškodbe zaradi UV žarkov, ki jih boste dobili zaradi preživljanja časa na soncu, akne še poslabšale.
Prav tako bo sonce poškodovalo vaše kožne celice, kar vam bo prineslo karkoli od blage rdečice do globoke, boleče sončne opekline. V enačbo dodajte povečano tveganje za kožni rak, globlje gube in druge grde učinke. Na splošno je najbolje, da se izognete prevelikemu izpostavljanju soncu, tudi če nimate aken.


Kako popraviti škodo, ki je nastala zaradi izpostavljanja kože nagnjen k aknam sončnim žarkom? 

eau_thermale_avene-_cleanance-cleansing_gel_-_comedomed-social-post-1-ld_62633.jpg

Eau Thermale Avène - Konec poletja in akne
Alt Text: 
Eau Thermale Avène - Konec poletja in akne
Title Text: 
Eau Thermale Avène - Konec poletja in akne

Če ste še na dopustu in se nastavljate sončnim žarkom vam priporočamo, da uporabljate izdelke z visoko zaščito pred UV-žarki, ki so namensko namenjeni negi kože nagnjen k aknam, kot je na primer Avène Cleanance SPF50+. Ne pozabite pa na čiščenje kože, ki je prvi, osnovni in najpomembnejši korak pri negi kože nagnjene k aknam Primer takšnega izdelka je Cleanance gel za čiščenje kože. Za nego kože pa uporabljajte najnovejši izdelek iz laboratorijev Pierre Fabre, ki se imenuje Avène Cleanance Comedomed.
 
 

Pošlji po elektronski pošti

Vsaka koža ima svoje potrebe,
spoznajte svojo popolno Eau Thermale Avène negovalno rutino.

Start now
  • Priporočila o izdelkih, ki vam pomagajo rešiti težave s kožo
  • Dostop do vaših priljubljenih izdelkov in ocen
  • Seznam vaših nakupov za nagrajevanje vaše zvestobe
Prijavite se zdaj

Iskanje v teku

Potrebna je prijava

Da bi lahko shranili podatke, se morate prijaviti s svojim Avène uporabniškim računom.


Prijava ali kreiranje uporabniškega računa

You can't post more than one comment on a product

Podajte svoje mnenje

* Obvezna polja

Vpis

-Dan
-Mesec
-Leto

Pierre Fabre Group blagovne znamke :

*Obvezna polja

Hvala!

Vaše mnenje bomo objavili, ko ga pregledajo naši administratorji.