Nasveti strokovnjakov

Akne

Potrebno je poudariti, da ni univerzalnega vzroka za akne. Strokovnjaki menijo, da so najpomembnejši vzroki za njihov nastanek velike količine vsakodnevnega stresa, hormonskega neravnovesja in slaba prehrana.

NASVETI STROKOVNJAKOV Eau thermale Avène

Eau Thermale Avène Akne

Od mastne kože do aken

Mastna koža, ki se sveti…Nekaj mozoljev   Črne pikice na nosu, bradi…


Kot je vsem dobro znano, puberteta s seboj prinese vrsto sprememb, ki jih povzroči delovanje reproduktivnih žlez (ovariji pri dekletih, testisi pri fantih). V teh žlezah nastajajo hormoni, ki v času pubertete »preplavijo« telo.

Pojav aken je povezan s preobčutljivostjo kože na te hormone in občutljivost žlez lojnic, ki v tem obdobju pospešeno izločajo maščobo. 83 % deklet in 95 % fantov ima mastno in problematično kožo, nagnjeno k nastajanju aken.

Različne vrste mastne kože

1. Hiperseboreja
Okrepljeno izločanje loja (sebuma). Koža se sveti in pore so povečane. Pojavijo se lahko posamezni, izolirani mozolji in koža postane problematična.

2. »Retencijske« akne
V normalnih razmerah, se loj skozi izvodila žlez lojnic izloča na površino kože. Ob povečanem izločanju loja, se celice na stenah izvodil množijo in preprečujejo izločanje loja na površino. Ta proces imenujemo hiperkeratinizacija. Posledica je večanje por in nastajanje čepa (zamašitve), ki ga imenujemo komedon. Le-ta je lahko odprt (ogrc) ali zaprt, podoben majhnemu vozličku v barvi kože (bel mozolj ali mikrocista).

3. Vnetne akne
Povečano izločanje loja spodbuja tudi razmnoževanje bakterij Propionibacterium acnes, ki razgrajujejo maščobe in povzročijo sproščanje encimov, ki povzročajo vnetje. Pojavijo se rdeči mozolji, ki imajo včasih na sredini nekaj gnoja.
 

 

4. Cistične akne
Lojne žleze se lahko tako povečajo, da povzročijo nastanek cist. Le-te se lahko vnamejo in se pričnejo gnojiti, kar povzroča nastanek neprijetnih na pogled in včasih tudi bolečih sprememb na obrazu, zgornjem delu prsi in hrbtu.

Zdravljenje


1. Oblika zdravljenja je odvisna od vrste aken: 

»Retencijske« akne. Koža potrebuje dermatološka zdravila za topično uporabo v kombinaciji z dermokozmetičnimi izdelki, ki delujejo keratolitično.
Vnetne akne. Pogosto so potrebni antibiotiki za oralno uporabo, v kombinaciji z zdravili za lokalno uporabo in dermokozmetičnimi izdelki.
Cistične akne zahtevajo zdravljenje z izotretinoinom, zelo učinkovitim zdravilom, ki pa ima resne neželen učinke, kot so izrazito suha koža in razdraženost kože, ustnic ter oči (med zdravljenjem uporaba leč ni možna). Toda ob pravilni uporabi so rezultati izvrstni.


2. Dermokozmetični izdelki  so izdelki s posebno formulo, v tem primeru primerni za mastno in problematično kožo. Pred nakupom se posvetujte z dermatologom ali farmacevtom.

Potrebujete nežen izdelek, ki ščiti kožo, izdelek, ki vlaži in hrani kožo, ki jo zdravila za zdravljenje aken naredijo suho, in »nekomedogen« izdelek, ki preprečuje nastajanje ogrcev.

Pogosta vprašanja

Več o koži

Pošlji po elektronski pošti

Iskanje v teku

Potrebna je prijava

Da bi lahko shranili podatke, se morate prijaviti s svojim Avène uporabniškim računom.


Prijava ali kreiranje uporabniškega računa

You can't post more than one comment on a product

Podajte svoje mnenje

* Obvezna polja

Vpis

-Dan
-Mesec
-Leto

Pierre Fabre Group blagovne znamke :

*Obvezna polja

Hvala!

Vaše mnenje bomo objavili, ko ga pregledajo naši administratorji.