Nasveti strokovnjakov

Atopijski dermatitis

Ne glede na tip kože, je koža v določenih primerih lahko izrazito občutljiva, kar pomeni, da burno reagira na dejavnike draženja. Če je vaša koža občutljiva, med spodnjimi opisi najdite svojo »občutljivost«

NASVETI STROKOVNJAKOV Eau thermale Avène

Eau Thermale Avène Atopijski dermatitis

Suhost, srbenje, rdečica...

Atopijski dermatitis ali atopijski ekcem je najpogosteje otroška bolezen, ki prizadene 15 do 20 % otrok v predšolskem in šolskem obdobju.

Bolezen se lahko prvič pojavi prav v najbolj zgodnjem obdobju, med drugim in šestim mesecem življenja. Toda, pojavi se lahko tudi kadarkoli kasneje, tako v obdobju otroštva kot tudi obdobju odraslosti.
Intenzivnost bolezni z leti najpogosteje izzveni in po 10. letu 90 % otrok nima več nikakršnih težav. Pri večini obolelih se simptomi pojavijo med 2. in 5. letom starosti.

Biokemične raziskave so pokazale, da je koža oseb, obolelih za atopijskim dermatitisom obremenjena z neravnovesjem v količini maščobnih kislin, ki sodelujejo pri naravnem procesu vlaženja kože. To neravnovesje slabi tudi pregradno funkcijo kože in jo naredi dovzetnejšo za draženje in okužbe. Predel ekcema dodatno obremenjuje veliko število vnetnih celic.

SIMPTOMI ATOPIJSKEGA DERMATITISA

Ekcem se kaže v obliki rdečine ali mehurčkov na koži. Opaziti je večje ali manjše zaplate, ki povzročajo srbenje in katerih videz je zdravniku dober pokazatelj faze v kateri je bolezen: rdeče, mehke in vlažne na začetku, kasneje pa odebeljene, grobe in suhe. Spremembe se pojavljajo na obrazu, trupu in ekstremitetah, mesto nastanka pa je najpogosteje odvisna od starosti.

Če se ekcem pojavi v prvih mesecih življenja, se običajno simetrično pojavi na čelu in licih. Predel okoli ust ostane neprizadeta, širi pa se na lasišče, zgornji del telesa, zunanjo stran rok in nog ter dlani. Tudi predel pod plenicami običajno ostane neprizadet.

V 2. in 3. letu starosti se videz ekcema spremeni, značilne zaplate pa se pojavljajo v glavnem na predelih pregibov – kolena, komolci, zapestja, gležnji in vrat. V obdobju kasnejšega otroštva in adolescence se ekcemi še naprej pojavljajo na pregibih velikih sklepov, ob tem pa se pojavijo spremembe na vekah, dlaneh in stopalih.

KAKOVOST ŽIVLJENJa

Občutek srbenja je najbolj neprijeten simptom atopijskega dermatitisa. Lahko je tako intenziven, da povzroča motnje spanja in otroka ovira pri vsakodnevnih aktivnostih. Osnovnim simptomom se pogosto pridružijo zapleti v obliki tako imenovanih sekundarnih okužb z bakterijami in virusi, ki jim botruje suhost kože in praskanje zaradi srbenja. To so najpogosteje okužbe s stafilokoki in virusom herpesa.

ZDRAVLJENJE

Pri vsakodnevni negi je obvezna uporaba emolientnih izdelkov, ki blažijo suhost kože, izboljšajo stanje kože, zmanjšajo njeno razpokanost in tako preprečijo izsuševanje kože ter vdor zunanjih alergenov.

Masaža v veliki meri izboljšuje učinek emolientnih izdelkov, kar pomeni, da nanos izdelka z blagimi masažnimi gibi povečuje njegovo učinkovitost. Toda, tudi občutljiva, atopična koža potrebuje ustrezno čiščenje in nego. Vnetna oblika ekcema pogosto zahteva zdravljenje s kortikosteroidnimi kremami.

Pogosta vprašanja

Več o koži

Pošlji po elektronski pošti

Iskanje v teku

Potrebna je prijava

Da bi lahko shranili podatke, se morate prijaviti s svojim Avène uporabniškim računom.


Prijava ali kreiranje uporabniškega računa

You can't post more than one comment on a product

Podajte svoje mnenje

* Obvezna polja

Vpis

-Dan
-Mesec
-Leto

Pierre Fabre Group blagovne znamke :

*Obvezna polja

Hvala!

Vaše mnenje bomo objavili, ko ga pregledajo naši administratorji.