Nasveti strokovnjakov

Celjenje kože

Celjenje je ena specifičnih značilnosti človeških tkiv. Predstavlja proces pri katerem telo menjuje in obnavlja funkcije poškodovanih tkiv preko različnih procesov.

NASVETI STROKOVNJAKOV Eau thermale Avène

Eau Thermale Avène Celjenje kože

Kako se rana celi?

Celjenje je proces obnove, ki ga v osnovi sestavljata dve fazi:


1. Globinsko celjenje pri katerem pride do zoženja žil (vazokonstrikcija) in zaustavitve krvavenja (koagulacija); krvne celice iz rane odstranjujejo bakterije in tujke; formirati se prične kolagensko in granulacijsko tkivo, ki zapre nastalo poškodbo; nastajajo nove krvne žile in rana se zapre.

2. Površinsko celjenje se prične na robovih rane.

Rana se zaceli pravilno, če ni preširoka in pregloboka. V nasprotnem primeru poiščite pomoč zdravnika, ki bo rano ustrezno oskrbel.
Da se rana pravilno zaceli je potreben čas. Široke in/ globoke rane na koži pustijo brazgotino, ki pa sčasoma pod vplivom procesa remodelacije izgine, vendar je za to potrebno obdobje dveh tednov ali celo do dveh let.


 
Katerokoli fazo celjenja lahko zmoti delovanje lokalnih (okužba, hematom, edem, tujki, kronična razdraženost) in splošnih dejavnikov (starost, debelost, anemija, delovanje hormonov, sladkorna bolezen, sistemske avtoimunske bolezni, zdravila).

Prav tako je lahko moteno tudi brazgotinjenje. Na primer, določene motnje v metabolizmu kolagena so lahko posledica nastanka atrofičnih brazgotin (tanka brazgotina in pogosto vdrta). 

Splošno slabo stanje telesa, podhranjenost, dolgo mirovanje (kronične rane, dekubitus) in slaba cirkulacija lahko motijo formiranje brazgotin. Določeni ljudje so nagnjeni k nastajanju hipertrofičnih (zadebeljenih in dvignjenih) brazgotin in keloidov.
Vse dokler ni poškodovana, je koža najboljša obramba pred mikroorganizmi.

Zato je še posebej pomembno ureznine, praske, površinske opekline, pike, posledice dermatoloških in kirurških posegov ter različne dermatoze ustrezno negovati, da preprečimo vdor mikroorganizmom, ki samo čakajo ugodne razmere za razmnoževanje.
 

Več o koži

Pošlji po elektronski pošti

Iskanje v teku

Potrebna je prijava

Da bi lahko shranili podatke, se morate prijaviti s svojim Avène uporabniškim računom.


Prijava ali kreiranje uporabniškega računa

You can't post more than one comment on a product

Podajte svoje mnenje

* Obvezna polja

Vpis

-Dan
-Mesec
-Leto

Pierre Fabre Group blagovne znamke :

*Obvezna polja

Hvala!

Vaše mnenje bomo objavili, ko ga pregledajo naši administratorji.