Nasveti strokovnjakov

Dehidrirana koža

Čeprav je dehidrirana koža pogosta težava, je vlaženje univerzalen lepotni nasvet. Je prav tisti, ki kožo naredi žametno gladko, voljno, ji vrne sijoč in zdrav videz.

NASVETI STROKOVNJAKOV Eau thermale Avène

Eau Thermale Avène Dehidirana koža

Dehidrirana koža: obnovimo zdravje in lepoto kože

Čeprav niste spremenili svojih navad, je vaša koža manj voljna in je čutiti povsem drugačna? Je bolj občutljiva, bolj groba na dotik in tik pred tem, da se na njej pojavijo razpoke? Vaši koži primanjkuje vlage!
Te spremembe pravzaprav niso presenetljive, saj so to najbolj pogoste in razširjene težave med težavami s kožo. Pojavijo se lahko pri komurkoli – pri moškem ali ženski, med 30-tim in 60-tim letom starosti, na »porcelanasti« ali mediteranski polti.
 


Ne govorimo le o vodi


Dehidracija ni le vprašanje vode! Mehanizem v ozadju te težave je veliko bolj subtilen in izvira iz oslabljene zaščitne plasti kože. Hidrolipidna plast (sestavljena iz vode in maščobe) deluje kot mreža na površini kože in preprečuje izhlapevanje vode v stiku z zrakom. Ko ta struktura izgubi svojo obliko, tudi pod njo ležeče plasti, ki celice običajno držijo tesno skupaj, postanejo manj učinkovite…Če se pojavi razpoka, voda prične izparevati. Rezultat: občutek zatezanja, polt brez sijaja in fine gubice, ki se najprej pojavijo na predelu okoli oči, kjer je koža najbolj tanka. Rešitev? Je dvojna: nadomestite primanjkljaj vode in obnovite zaščitno pregrado kože.

                                      

Izogibajte se klime, centralnega gretja, vetra
 

Večji del kože sestavlja voda. Hkrati pa količina vode v koži ni stabilna in stalna ter (močno) niha zaradi vpliva okolja in življenjskega stila (hrana, kozmetika, pogosto prhanje itn.). Tudi količina vlage v zraku je zelo pomembna in pojasnjuje zakaj se voljnost in navlaženost kože skozi leto spreminjata glede na to, ali poleti preživljamo čas na prostem, pozimi v ogrevanih prostorih, ali na letalu na nekaj tisoč metrih višine. Prav tako koži škodujejo močan veter, onesnažen zrak in UV žarki. Ko se hidrolipidna plast kože poškoduje, prične izhlapevati več vode, kar občutimo kot neugodje in zatezanje.
Zaradi tega je zaščita pred zgoraj omenjenimi klimatskimi dejavniki in ob tem uporaba vlažilnih negovalnih krem zelo pomembno ter edini način, da obnovimo naravno hidrolipidno pregrado.I zato je važno zaštititi se od ovih klimatskih čimbenika i svakodnevno koristititi hidratantnu kremu—jedino sredstvo koje ima sposobnost obnove i ponovne izgradnje prirodne hidrolipidne barijere.

 

Izdelki na tržišču so lahko vsi videti podobno, a so določene formule preprosto boljše od drugih. Določene sestavine ali navade so lahko odločilne:

- izogibajte se milu, saj kožo suši in lahko draži občutljivo kožo. Namesto mila, izberite izdelke »brez mila«, ki imajo fiziološko pH vrednost in so obogateni s hranljivimi sestavinami;
- prekomerno čiščenje povzroča tudi »prekomeren učinek«. Koža, ki jo čistite prekomerno ne bo videti zdrava in lepa. Prav nasprotno, prekomerno čiščenje ima obraten učinek in pospešuje dehidracijo;
- ne pretiravajte z odstranjevanjem površinske, mrtve plasti kože. En piling na teden je dovolj, pod pogojem, da je blag in ga ne izvajate s pomočjo masažnih rokavic, saj so le-te pregrobe in kožo poškodujejo;
- uporabljajte izdelke za nego kože, ki ne vsebujejo alkohola. Alkohol pravzaprav nase veže vodo iz kože in s tem povečuje suhost kože. Raje izberite blage izdelke brez alkohola za odstranjevanje ličil in čiščenje kože obraza, ki kože ne poškodujejo;
- (dobra) vlažilna krema vsebuje tudi maščobe. Njihova funkcija je obnavljanje hidrolipidnega filma, zaščitne plasti, odgovorne za ohranjanje celovitosti kože in zagotavljanje dobre navlaženosti kože;
- vlažilni serum deluje še hitreje, saj vsebuje aktivne sestavine, ki prodirajo globlje v zgornje plasti kože, njegovo izredno fluidno teksturo koža hitro vpije in odgovarja vsem tipom kože. Serum hitro in intenzivno obnavlja celovitost hidrolipidne pregrade ter obilno vlaži kožo. Uporabljate ga lahko celo leto, je odlična nega za revitalizacijo kože v skladu z njenimi potrebam (septembra, ko je koža pogosto žejna, poleti pod zaščito pred soncem itn.);
- spomladi in poleti je koža pogosteje izpostavljena soncu. Takrat je tudi vlažilno nego potrebno prilagoditi vremenskim razmeram in izbrati takšno, ki ponuja tudi zaščito pred soncem. UV žarki zbujajo občutek ugodja, saj grejejo kožo, a brez zaščite pred njihovim škodljivim delovanjem, lahko poškodujejo zaščitno plast kože in povečajo dehidriranost kože.

 

Spoštujte tip svoje kože
 

Koža je lahko nagnjena k vnetju, lahko je mastna, z neprijetnim sijajem, lahko je suha in nagnjena k rdečici. Glede na tip kože, izberite ustrezen izdelek za svojo kožo, saj lahko v nasprotnem primeru slabo stanje še poslabšate. Na primer, uporaba izdelkov za mastno kožo na suhi koži lahko povzroči še večjo suhost. In obratno, uporaba izdelka za suho kožo na mastni koži, lahko poudari neprijeten sijaj mastne kože. Različni tipi kože, imajo različne potrebe…z eno samo izjemo – prav vsi tipi potrebujejo vlažilno nego. Vendar tudi pri izbiri vlažilne nege, izberemo vlažilno kremo lahke teksture za mešano kožo in bogato kremo za suho kožo.

Pogosta vprašanja

Več o koži

Pošlji po elektronski pošti

Iskanje v teku

Potrebna je prijava

Da bi lahko shranili podatke, se morate prijaviti s svojim Avène uporabniškim računom.


Prijava ali kreiranje uporabniškega računa

You can't post more than one comment on a product

Podajte svoje mnenje

* Obvezna polja

Vpis

-Dan
-Mesec
-Leto

Pierre Fabre Group blagovne znamke :

*Obvezna polja

Hvala!

Vaše mnenje bomo objavili, ko ga pregledajo naši administratorji.