Nasveti strokovnjakov

Hiperkeratoza

Piling kože pri psoriazi povzročajo vnetni procesi, ki se pojavljajo v površinski plasti - epidermis. Zaradi takih procesov v koži nenehno opazujemo prekomerno tvorbo keratinocitov ( osnovne celice povrhnjice), zaradi česar se razvije hiperkeratoza ( zgostitev stratumske plasti povrhnjice).

NASVETI STROKOVNJAKOV Eau thermale Avène

Eau Thermale Avène Hiperkeratoza

Kaj je hiperkeratoza?

Hiperkeratoza je odebelitev vrhnje plasti kože, epidermisa oziroma njene rožene plasti. Celice v tej plasti so namreč sestavljene iz velike količine keratina, proteina, ki jih naredi suhe in zelo trde.

V posameznih primerih nastane nenormalna tvorba keratina, ki se kaže kot predel izrazito suhe in trde kože.

KAKO NASTANE HIPERKERATOZA?

Hiperkeratoza je v osnovi fiziološki proces prilagajanja, katerega cilj je večanje odpornosti kože na podlagi pospešene tvorbe keratiniziranih celic. Tako se na koži stopal ali dlani lahko pojavijo odebelitve kot odziv na hojo bosih nog ali intenzivnega fizičnega dela. Čeprav je to koristna obramba, povzroča neugodje na površini kože, ki postane groba, trda in nagnjena k razpokam.

Če je določen predel kože pod nenehnim pritiskom, se hiperkeratoza kaže v obliki žulja. Žulji se najpogosteje pojavijo na stopalu, kar je povezano prav z velikim pritiskom na zelo majhen del kože.
Med vsemi dermatološkimi motnjami je psoriaza tista, ki skoraj vedno povzroči nastanek hiperkeratoznih predelov. Tipični hiperkeratozni madeži so na začetku rdeči, nato jih prekrijejo luske, kar koži daje luskast videz. »Skorja«, ki nastane povzroča občutek neugodja, hkrati pa preprečuje prodiranje zdravil za zdravljenje psoriaze v kožo.

KAKO ZDRAVIMO HIPERKERATOZO?

Če je stanje na koži povezano s fizikalnim vzrokom (trenje, velik pritisk), je najprej potrebno odstraniti pritisk, če je le možno. Odpravljanje hiperkeratoze zahteva uporabo vlažilnih izdelkov in izdelkov za pomirjanje kože, obogatenih z aktivnimi snovmi, ki razgrajujejo skupke keratina. V ta namen se najpogosteje uporabljata urea in salicilna kislina.

Glede na globino, mesto in vzrok nastanka hiperkeratoze se lahko uporabijo snovi različnih koncentracij, pomešanih v zelo bogate teksture. Uporaba keratolitičnih snovi za zdravljenje psoriaze pripomore k odstranitvi motečih plasti s kože, kar pomeni, da lahko pričnemo z uporabo zdravil za topično zdravljenje psoriaze.

Pogosta vprašanja

Več o koži

Pošlji po elektronski pošti

Iskanje v teku

Potrebna je prijava

Da bi lahko shranili podatke, se morate prijaviti s svojim Avène uporabniškim računom.


Prijava ali kreiranje uporabniškega računa

You can't post more than one comment on a product

Podajte svoje mnenje

* Obvezna polja

Vpis

-Dan
-Mesec
-Leto

Pierre Fabre Group blagovne znamke :

*Obvezna polja

Hvala!

Vaše mnenje bomo objavili, ko ga pregledajo naši administratorji.