Nasveti strokovnjakov

Hiperpigmentacija

Barvo polti določa kar nekaj dejavnikov, med najbolj pomembnimi pa sta melanin (specifični pigment kože) in hemoglobin (krvni pigment).

NASVETI STROKOVNJAKOV Eau thermale Avène

Eau Thermale Avène Hiperpigmentacija

Kaj je hiperpigmentacija?

Količina in razporejenost melanina v najbolj vrhnjih plasteh kože določa kako svetla oziroma temna je koža.

»Naravna« stopnja pigmentacije je dedna, nanjo pa vplivajo dejavniki kot je temnenje kože pod vplivom sončnih žarkov (hiperpigmentacija, ki jo povzroči izpostavljanje soncu) in motnje pigmentacije (prevelika količina – hiperpigmentacija; premajhna količina – hipopigmentacija).

Glede na njihov obseg, motnje pigmentacije označujemo kot difuzne (razpršene) ali lokalizirane. 

PREVELIKA KOLIČINA PIGMENTA

Termin „hiperpigmentacija“ se uporablja za različne pigmentacijske motnje. Hiperpigmentacijo lahko povzroči prevelika količina melanina v vrhnjih plasteh kože. Nenormalna porazdelitev melanina pa povzroča stanje, ki ga imenujemo »pigmentacijske pege«.

Hiperpigmentacije so pogost vzrok za obisk dermatologa, še posebej, če se pojavijo na izpostavljenih delih telesa (obraz). Pred pričetkom kakršnegakoli zdravljenja je zelo pomembno določiti vzrok za nastanek pigmentacijskih peg. Dve najbolj pogosti obliki hiperpigmentacije sta melazma in lentigo.

MELAZMA: MOČNO IZRAŽENA PIGMENTACIJSKA MOTNJA    
                       

Melazma, znana tudi kot »nosečniška maska« je oblika hipermelanoze, ki se običajno pojavi simetrično na predelih telesa, ki so nenehno izpostavljeni soncu (še posebej obraz, roke in vrat). Kar je še več, sonce je hkrati glavni dejavnik poslabšanja stanja.
Nastanek melazme je neposredno povezan s hormonskimi spremembami, ki nastanejo ob jemanju kontracepcijskih tablet ali med nosečnostjo, določen vpliv pa ima tudi dedna zasnova. Pogosteje prizadene osebe s temnejšo kožo (fototip IV ali več) kot osebe s svetlo kožo. 

LENTIGO: ZNAK STARANJA KOŽE, A V GLAVNEM ZNAK IZPOSTAVLJANJA SONCU     

Vsi poznamo majhne rjave madeže, ki nastanejo na obrazu, vratu in rokah starejših ljudi. »Starostne pege«, znane tudi kot lentigo ali sončni lentigo so neposredna posledica izpostavljanja soncu in eden prvih znakov (foto)staranja kože. Prve spremembe se pojavijo pri 40-tih in pogosteje pri ljudeh svetle polti. Za zdravje omenjene spremembe niso nevarne, a jih je kljub temu potrebno spremljati in ne izpostavljati soncu, da preprečimo možnost, da se spremenijo v kancerogene tvorbe.

Hiperpigmentacije, ki so nekoč veljale za neizbežno posledico staranja, je danes možno posvetliti s pomočjo različnih dermatoloških tehnik, ki so postavljene pred zahtevno nalogo, saj pege odstopajo od splošno priznanega ideala lepote, ki poudarja poenoten videz polti.

Pogosta vprašanja

Več o koži

Pošlji po elektronski pošti

Iskanje v teku

Potrebna je prijava

Da bi lahko shranili podatke, se morate prijaviti s svojim Avène uporabniškim računom.


Prijava ali kreiranje uporabniškega računa

You can't post more than one comment on a product

Podajte svoje mnenje

* Obvezna polja

Vpis

-Dan
-Mesec
-Leto

Pierre Fabre Group blagovne znamke :

*Obvezna polja

Hvala!

Vaše mnenje bomo objavili, ko ga pregledajo naši administratorji.