Nasveti strokovnjakov

Psoriaza

Značilno je, da bolezen na telesu izbruhne v simetričnih vzorcih, na primer na obeh kolenih, komolcih itn. hkrati. Je ena najbolj pogostih bolezni na svetu.

NASVETI STROKOVNJAKOV Eau thermale Avène

Eau Thermale Avène Psorijaza

Kronična vnetna bolezen

Psoriaza je kronična vnetna bolezen, za katero so značilni pordeli predeli na koži, prekriti z različno debelimi srebrno-belimi luskami in ki jo spremlja občutek neugodja, pekoč občutek in srbenje. Značilno je, da bolezen na telesu izbruhne v simetričnih vzorcih, na primer na obeh kolenih, komolcih itn. hkrati. Je ena najbolj pogostih bolezni na svetu.

Pogosteje se pojavlja v zahodnoevropskih in skandinavskih državah; v kateremkoli obdobju življenja in prizadene otroke in odrasle, ženske in moške v enaki meri. Diagnozo psoriaze zdravnik postavi na podlagi anamneznih podatkov in klinične slike, potrdijo pa jo histološke preiskave sprememb.

Glede na starost, razlikujemo med dvema oblikama psoriaze:

Tip I – bolezen se prvič pojavi v mladosti, pred 40-tim letom starosti, najpogosteje med 16. in 22. letom. Je dedna in potek bolezni je zelo resen.

Tip II – bolezen se prvič pojavi po 40. letu starosti in doseže vrhunec med 57. in 60. letom starosti. Ni dedna.

VEČPOMENSKA VZROČNO-POSLEDIČNA ZVEZA

Psoriaza ni prenosljiva bolezen in je dedna. Domneva se, da nastane zaradi motenj v delovanju imunskega sistema v kombinaciji z dejavniki okolja. Namreč, T-limfociti izzovejo nepotreben odziv telesa, ki se kaže kot vnetje kože in povzroča hitrejšo delitev in rast keratinocitov, ki se nato nalagajo in tvorijo skupke privzdignjenih lusk preko vnetega predela kože. Zunanji dejavniki, ki spremljajo motnje v delovanju imunskega sistema in pripomorejo k nastanku psoriaze ali stanje poslabšajo so bakterijske in virusne okužbe, poškodovana koža ali sončne opekline.

Notranji dejavniki, ki botrujejo nastanku in izbruhu bolezni so stres, hormonska neravnovesja ( vključno z nosečnostjo) in motnje metabolizma. Uživanje alkohola, kajenje in določena zdravila delujejo kot sprožilec vnetne reakcije ter lahko poslabšajo obstoječe stanje bolezni. Glede na to, da je bolezen dedna, so osebe, katerih člani družine imajo psoriazo izpostavljene večjemu tveganju. Na primer, če imata psoriazo oba starša, je pri otroku 50 % več možnosti, da zboli tudi sam.

PREPOZNAVNA EKSPRESIJA BOLEZNI

Žariščni madeži se pojavljajo na rokah, nogah, trupu, še posebej pa na komolcih, kolenih in lasišču. Pri določenih bolnikih se spremembe omejijo na dlani in stopala, pri drugih pa žarišča zajamejo tudi pregibe. Predeli kože na sklepih, obolelih za psoriazo so nagnjeni k pokanju. Po odstranitvi lusk je koža gladka, se sveti, je izrazito pordela in poškodovana, vidne so drobne razpoke.

Lasišče, obremenjeno s psoriazo je prav tako pordelo in prekrito z luskami, ki segajo skoraj povsem do roba lasišča. Pogoste so tudi spremembe na nohtih, kjer se pojavljajo manjše vdolbine, razpoke ali jamice in rumeni madeži. Nohti so lahko zadebeljeni, lomljivi in ločeni od osnove nohta. Močno izražena psoriaza lahko traja tedne ali celo mesece preden se pomiri in vrne v »mirnejšo« fazo.

NEKAJ MOŽNIH OBLIK

Zgoraj opisane spremembe in področja njihovega nastanka so slika tako imenovane psoriaze s plaki, najbolj pogoste oblike psoriaze, značilen za 90 % bolnikov. Obstajajo tudi drugačne, manj pogoste oblike, kot so na primer gutatna psoriaza, za katero so značilne spremembe velikosti kapljic (pogosteje se pojavi po streptokoknih okužbah žrela in je bolj pogosta v obdobju otroštva in pubertete) in inverzna psoriaza, pri kateri se spremembe pojavijo na pregibih (pod pazduhami), pod prsmi in na predelu genitalij in pri le 5 % obolelih.
Posebna oblika psoriaze je psoriazni artritis, ki prizadene 30 % obolelih, pogosteje pri bolnikih s psoriazo tipa 1. Prizadene kožo in sklepe, pri čemer sklepi na prstih in nog otečejo in so boleči, pri težjih oblikah pa je njihova funkcija skoraj povsem onemogočena.
Psoriaza v obdobju otroštva je videti povsem drugačna kot pri odraslih. Na prizadetem predelu kože je manj lusk in plast lusk je tanjša kot pri odraslih. Mesta izbruha so različna – pri otrocih so to najpogosteje pregibi in obraz.
 
Z OCENO RESNOSTI BOLEZNI DO NAJBOLJŠE TERAPIJE

Kot pri vseh kroničnih boleznih, je tudi pri tej potrebna ocena resnosti bolezni pri vsakem posameznem obolelem, na podlagi katere se določi in izvede najbolj ustrezna terapija. Pri ocenjevanju se najpogosteje uporabljajo tri lestvice: PASI (Psoriasis Area and Severity Index), BSA (Body Surface Area) in DQLI (Dermatological Quality of Life Index). Ob rezultatih, ki jih zagotovijo ta tri orodja, je potrebno upoštevati tudi individualno ocena bolnika, njegovo dojemanje in raven sprejemanja bolezni kot tudi njegova osebna pričakovanja. Glede na to, da je psoriaza kronična bolezen, je tudi zdravljenje dolgoročno in je lahko lokalnega in/ ali splošnega značaja.

Lokalno zdravljenje je neizogiben del zdravljenja psoriaze, vključuje pa uporabo keratolitikov, oljnih kopeli, lokalnih kortikosteroidov, lokalnih retinoidov, derivatov vitamina D in cignolina. Možna je tudi uporaba ultravijolične svetlobe UVB in PUVA-e (fotokemoterapija, ki vključuje jemanje blago senzibilizirajočega zdravila – psolaren – pred izpostavljanjem UVA žarkom) zaradi vpliva le-te na hitrost tvorbe novih celic, oziroma zmanjševanja hitrosti delitve keratinocitov in posledičnega zmanjšanja vnetja.

Sistemsko zdravljenje psoriaze pride v poštev, ko lokalno zdravljenje in fototerapija ne dasta zadovoljujočih rezultatov. Ta pristop vključuje tradicionalna, dobro znana zdravila: retinoide (derivate vitamina A), metotreksat in ciklosporin ter biološka zdravila.

Pri zdravljenju se uporabljajo tudi zdravila naravnega izvora – na primer naftalan (terapija se imenuje naftalanoterapija), svetloba in morje, kar vključuje zrak in temperaturo ter se s skupnim imenom imenuje heliotalasoterapija, kar je v bistvu oblika klimatoterapije.

Kot podporo zdravljenju priporočamo medicinske ali dermokozmetične izdelke, ki vključeni v dnevno rutino v veliki meri izboljšajo počutje bolnika in tudi kakovost življenja. Največji pomen podpore je blaženje simptomov in izboljšanje kakovosti življenja, iz dneva v dan.


PREMAGOVANJE PREDSODKOV

Glede na to, da je psoriaza kronična bolezen, ki zahteva dolgoročno zdravljenje in posebno skrb za kožo, obolelim vse to postane nekaj vsakdanjega in sestavni del življenja. Zaradi tega bolezen pogosto vpliva tudi na psihološko počutje osebe, saj predstavlja nenehno prisoten vir stresa, kar povzroča poslabšanja stanja.
Da se posameznik lahko čim bolj kakovostno spoprime z boleznijo, je bolezen potrebno dobro spoznati in pridobljeno znanje podeliti z okolico, saj le na ta način lahko premagamo predsodke, ki spremljajo to bolezen.
Zgoraj zapisano je še posebej pomembno za obolele otroke, saj je njim potrebno pomagati ustvarjati kakovostno življenje in graditi samozavest, ki je potrebna vsakomur, še posebej pa obolelim.

Več o koži

Pošlji po elektronski pošti

Iskanje v teku

Potrebna je prijava

Da bi lahko shranili podatke, se morate prijaviti s svojim Avène uporabniškim računom.


Prijava ali kreiranje uporabniškega računa

You can't post more than one comment on a product

Podajte svoje mnenje

* Obvezna polja

Vpis

-Dan
-Mesec
-Leto

Pierre Fabre Group blagovne znamke :

*Obvezna polja

Hvala!

Vaše mnenje bomo objavili, ko ga pregledajo naši administratorji.