Nasveti strokovnjakov

Seboroični dermatitis

Seboroični dermatitis prizadene skoraj 40 % odraslih. Zboli lahko vsakdo, v kateremkoli življenjskem obdobju, toda najpogosteje se bolezen pojavi okoli 40. leta. Pojavlja se tudi v prvih treh mesecih življenja. Pogosteje zbolijo otroci, hranjeni z adaptiranim mlekom in tisti s prekomerno telesno težo.

NASVETI STROKOVNJAKOV Eau thermale Avène

Eau Thermale Avène Seboroični dermatitis

Kako se kaže?

Simptomi se razvijajo postopoma, spremembe pa najpogosteje opazimo na predelih, kjer se nahaja več lojnic. Ti predeli so lasišče, obraz, še posebej predel okoli nosu in ust, predel za ušesi, osrednji del prsnega koša in hrbta, gube pod prsmi, kolena, komolci in pazduhe ter predel genitalij.

Na lasišču se pojavijo ostro zamejena, za kovanec velika žarišča ali večja, različnih oblik, rožnato-rdeče barve, prekrita z belo-rumenimi luskami, ki se lahko tudi zlijejo med seboj. Lahko prekrije lasišče v celoti in se v obliki ostro zamejenega 1 do 2 cm širokega rdeče-rumenega pasu širi ob robu lasišča in se močno lušči (corona seborrhoica). Prizadet predel lahko obremeni še sekundarna, bakterijska okužba, kar povzroči vlažnost kože in kasneje še nastanek krast. Seboroični dermatitis ne povzroča izpadanja las.

Na koži so vidna ostro zamejena rožnato-rdeča žarišča, včasih rahlo privzdignjena, na katerih se pojavljajo rumenkaste luske in občutek srbenja, ki se po intenzivnosti izraža različno od osebe do osebe. Poznamo različne klinične oblike seboroičnega dermatitisa, od blažjih do težjih oblik, ki prizadenejo večje površine kože. Pogosto se spremembe pojavijo na robu vek (blefaritis), ki so videti kot pordela koža z rumenkastimi krastami na robovih. Bolezen je kronična, z različno dolgimi obdobji izboljšanja in slabšanja.

KAJ POVZROČA SEBOROIČNI DERMATITIS?

Pri nastanku zgoraj omenjenih sprememb, ima pomembno vlogo tudi glivica Pityrosporum ovale, ki je prisotna na zdravi koži in v normalnih pogojih ne povzroča težav. Toda, intenzivneje se razmnožujejo na predelih, kjer je koža zelo mastna, vključno z lasiščem, stanje pa poslabšajo tudi določene klimatske ali hormonske spremembe ter stres. Paradoks je, da se osebe s seborejo običajno pritožujejo zaradi »suhe« kože, ki se lušči, v resnici pa je njihova koža, preprosto povedano »preveč mastna« in tako vzrok vseh težav.

Vzrok za nastanek seboroičnega dermatitisa še vedno ni znan, a bolezen povezujemo z naslednjimi dejavniki:

- dedna zasnova,
- prekomerno izločanje loja in dejavniki, ki vplivajo na to,
- prisotnost glivice Malassezia oziroma Pityrosporum ovale,
- vpliv hormonov (še posebej spolnih hormonov),
- draženje kože (mehansko ali mikroorganizmi),
- motnje delovanja imunskega sistema,
- sprememba pH vrednosti kože,
- nezdrava prehrana, še posebej mastna in močno začinjena hrana ter alkohol.

GA LAHKO PREPREČIMO ALI POZDRAVIMO?

V večini primerov je odgovor negativen. Toda, pravilna prehrana, izogibanje čustvenemu stresu in pravilna nega lahko zmanjša pogostost poslabšanj. Glede na to, da lahko vnetje kože povzročijo različni zunanji dejavniki, se pri izbiri izdelkov za vsakodnevno nego izogibajte izdelkom z velikim številom sestavin, konzervansi, dišavami in raje izberite izdelke s posebno formulo za netolerantno kožo.

Včasih je upravičena uporaba blagih kortikosteroidov, a le pod strogim nadzorom dermato-venerologa, kar prepreči nastanke neželenih učinkov (steroidni rozaceiformni dermatitis, teleangiektazije, atrofija kože).

Za zdravljenje sprememb na lasišču priporočamo izdelke za lokalno uporabo, ki vsebujejo keratolitične (pospešujejo luščenje kože) in antimikrobne sestavine (delujejo na bakterije in glivice). Pri močneje izraženih vnetnih spremembah je dovoljena kratkotrajna uporaba kortikosteroidnih losjonov, a ponovno le pod nadzorom dermato-venerologa.

Pri zelo resnih in trdovratnih oblikah je indicirano tudi sistemsko zdravljenje z antimikotiki, antibiotiki ali z majhnimi odmerki isotretinoina (derivat vitamina A).

Več o koži

Pošlji po elektronski pošti

Iskanje v teku

Potrebna je prijava

Da bi lahko shranili podatke, se morate prijaviti s svojim Avène uporabniškim računom.


Prijava ali kreiranje uporabniškega računa

You can't post more than one comment on a product

Podajte svoje mnenje

* Obvezna polja

Vpis

-Dan
-Mesec
-Leto

Pierre Fabre Group blagovne znamke :

*Obvezna polja

Hvala!

Vaše mnenje bomo objavili, ko ga pregledajo naši administratorji.