Nasveti strokovnjakov

Staranje kože

Opažate prve gube, koža več ni tako gladka, polt pa izgublja sijaj? Ti znaki so nam opozorilo, da se je začelo staranje kože ...

NASVETI STROKOVNJAKOV Eau thermale Avène

Eau Thermale Avène Staranje kože

Koža se z leti spreminja...

Kako čas beži, vidimo na naši koži, a pogosto nam način minevanja ne prinese veselja.


Tem spremembam botruje veliko dejavnikov, od načina življenja do dedne zasnove.

Kako prihaja do sprememb? Kaj opažamo?

Po 30. letu koža postaja bolj tanka, bolj krhka in izgublja sijaj. Pojavljati se pričnejo fine linije in gubice na predelu okoli oči in ustnic. Po 40. letu se gube poglobijo, koža je manj elastična in manj čvrsta, izrazne linije obraza in vrat pa postajajo manj izrazite.

Kaj se dogaja?

Naši koži zmanjkuje moči…Zmanjša se nastajanje kolagena in elastina ter hialuronske kisline, čemur sledi večja suhost kože. Tako kot vse organe v telesu, kronološko staranje zajame tudi kožo, a koža je izpostavljena tudi zunanjim dejavnikom, ki pospešujejo proces staranja (UV žarki, onesnaženo okolje, kajenje).

Spremembe so pogosto najprej vidne na koži obraza, vratu, rok in podlahti prav zaradi velike izpostavljenosti zunanjim dejavnikom. Zato je pomembna preventiva, saj staranja ne moremo preprečiti, lahko ga pa omilimo. Največ lahko naredimo, če zaščitimo kožo pred škodljivim delovanjem UV žarkov. Previdnost je potrebna že v zgodnjih obdobjih življenja, čeprav nikoli ni prepozno in zaščita pred soncem vedno pride prav. Fotoprotekcija pomeni zaščititi telo pred sončnimi žarki: ne preživljajte preveč časa na soncu, zaščitite telo z oblačili, nosite sončna očala z UV zaščito in uporabljajte izdelke za zaščito pred soncem.

vRSTE STARANJA KOŽE

1. NOTRANJE STARANJE
Je naraven, dedno programiran proces, ki je posledica počasne degeneracije tkiv, vnaprej določene z genetskim zapisom.

2. ZUNANJE STARANJE
Povzročajo zunanji dejavniki, kot so izpostavljanje soncu, onesnaženje, stres, kajenje itn.

Glavni dejavniki so:

- sonce in UV žarki
– fotostaranje je prezgodnje staranje kože, ki ga povzroča ponavljajoče se izpostavljanje ultravijoličnim žarkom sonca ali tistim iz umetnega vira in pušča tajne posledice, ki so hkrati površinske in globinske.
 

- okolje – onesnaženje okolja slabi zaščitno hidrolipidno plast kože in ustvarja proste radikale z veliko oksidacijsko močjo, kar povzroča hitrejšemu staranju kože. Škodljivi učinki onesnaženja so vidni kratek čas, a lahko tudi dalj časa zaradi kumulativnega učinka škodljivosti onesnaženja, ki sicer ni tako intenzivno, a je nenehno prisotno.
- način življenja – kajenje, stres, prekomerno uživanje alkohola, neuravnotežena prehrana itn. nezdrav način življenja lahko povzroči izgubo vitalnosti in sijaja kože. Ena od posledic je tudi pojav gub zaradi stresa in utrujenosti, ki povzroča napetost mišic in posledično linij in gub. Prekomerno delo in neprimerne prehrane, celice porabljajo zaloge iz globlje ležečih plasti kože. V tem primeru, koži prične primanjkovati osnovnih elementov: vitaminov, elementov v sledeh, esencialne maščobne kisline.

ZNAKI STARANJA KOŽE

Vsako obdobje življenja se kaže drugače. Prvi znaki staranja vključujejo nastanek plitkih gub in finih linij, izgubo sijaja kože in zmanjšanje elastičnosti. Nastanek teh znakov je povezan s počasnejšim metabolizmom kožnih celic in nenehnim napadanjem prostih radikalov: povzročiteljev oksidacije, ki jih med drugim spodbuja tudi izpostavljanje UV žarkom. Sledi poglabljanje gub in koža izgubi čvrstost, znaka povezana z izginjanjem kolagenskih vlaken in pomanjkanjem hialuronske kisline, dveh osnovnih gradnikov kože. Naposled, zrela koža izgubi gostoto in vitalnost. Sčasoma se sinteza hialuronske kisline in kolagena vedno bolj upočasnjuje in zmanjšuje. Struktura kože postane krhka, izgubi gostoto in postaja ohlapna. Ker se zmanjša tudi sinteza lipidov, koža postane tudi izrazito suha.

PREVENTIVA JE KLJUČNEGA POMENA PRI ANTI-AGE NEGI

Res je, da ne moremo upočasniti minevanja časa ali se izogniti stresnim dogodkom v življenju, lahko pa naredimo nekaj glede (foto)staranja kože, ki ga povzroča izpostavljanje kože ultravijoličnim žarkom, skoraj 90 % povzročiteljem staranja. Čeprav bi se prekomernemu izpostavljanju soncu morali izogibati od rojstva naprej, nikoli ni prepozno, da pričnemo ravnati pravilno.
Fotostaranje kože lahko preprečimo tako, da kožo na različne načine zaščitimo pred soncem. Ne izpostavljamo se izrazito močnemu soncu, nosimo ustrezna oblačila, klobuk in sončna očala in uporabljamo izdelke z visokim zaščitnim faktorjem. In ne pozabite, otrok mlajših od 3 let NIKOLI ne izpostavljamo direktnemu soncu.

Pogosta vprašanja

Več o koži

Pošlji po elektronski pošti

Iskanje v teku

Potrebna je prijava

Da bi lahko shranili podatke, se morate prijaviti s svojim Avène uporabniškim računom.


Prijava ali kreiranje uporabniškega računa

You can't post more than one comment on a product

Podajte svoje mnenje

* Obvezna polja

Vpis

-Dan
-Mesec
-Leto

Pierre Fabre Group blagovne znamke :

*Obvezna polja

Hvala!

Vaše mnenje bomo objavili, ko ga pregledajo naši administratorji.