Nasveti strokovnjakov

Suha in zelo suha koža

Poznamo nekaj različnih stopenj in oblik suhe kože, od lažjih do težjih, patoloških stanj. Pri vseh je opaziti pomanjkanje maščob in vode, kar povzroča luščenje kože in občutek zatezanja, jo naredi hrapavo in grobo, pojavi pa se tudi občutek srbenja.

NASVETI STROKOVNJAKOV Eau thermale Avène

Eau Thermale Avène Suha in dehidirana koža

Pomanjkanje maščob in vlažnosti

Pri vseh stopnjah suhosti kože je opaziti pomanjkanje maščob in vode, kar povzroči luščenje kože in jo naredi hrapavo in grobo.

Hladnejši dnevi večinoma prinesejo s seboj tudi občutek vedno bolj suhe kože, ki si želi intenzivnejše nege. Velik del svetovnega prebivalstva pa se s izzivi suhe kože srečuje celo leto. Suhost kože pogosteje prizadene otroke in starejše, več težav pa imajo ženske kot moški. Razlogi za nastanek suhe kože so tako notranji kot zunanji.

Osnovna težava je pomanjkanje maščob in vode, kar kožo naredi zelo občutljivo in zaradi česar reagira na zunanje dejavnike, kot so nizke temperature, veter in voda. Med najbolj vplivnimi notranjimi dejavniki suhosti sta dedna zasnova in vpliv hormonov.

Razlikujemo med nekaj stopnjami in oblikami suhe kože, od blažjih pa do resnih patoloških stanj. Toda, vsem je skupno pomanjkanje maščob in vode, kar povzroči luščenje kože in jo naredi hrapavo in grobo, spremljata pa jo tudi občutek zatezanja in srbenja. Med težje oblike suhosti prištevamo atopijska stanja in različne oblike ihtioze.

Suha koža lahko spremlja tudi najmlajše, deloma zaradi dednih dejavnikov in deloma zaradi prekomerne uporabe mila ali neprimernih izdelkov za higieno in nego kože. Dodatno se pri otrocih pogosto pojavi tudi atopijski ekcem, ki ga spremlja vnetje in močno srbenje. Zaradi tega je ohranjanje in obnova hidrolipidne zaščitne plasti s pomočjo izdelkov za zaščito in hranjenje zelo pomembno.


EMOLIENTNI IZDELKI IN SUHA KOŽA

Emolient (lat. emolliens = ki mehča) imenujemo izdelek, ki kože ne suši, temveč pomaga vzdrževati njeno vlažnost. Slovenska oblika tega izraza je »vlažilec«, označuje pa proces dodajanja vode koži.
Emolienti so najpogosteje priporočeni izdelki v dermatologiji, saj pomirjajo občutek srbenja, najbolj pogostega simptoma suhe kože, in s tem preprečujejo nadaljnje poškodbe na koži, kar posledično zmanjša potrebo po kortikosteroidih za topično uporabo in drugih zdravilih.



 
Uporaba emolientnih izdelkov v vsakodnevni negi suhe kože je nujno potrebna, zelo pomembna pa je tudi ustrezna dermatološka terapija v primeru atopijskega dermatitisa, psoriaze in različnih oblik ekcema, ter v primeru dedno pogojenih ali pridobljenih motenj roženenja.

KAKO EMOLIENTI DELUJEJO?

Emolienti delujejo na dva osnovna načina. Prvi je okluzivnost oziroma oblikovanje mastne plasti na površini kože, kar dosežemo z mastno substanco živalskega, rastlinskega, mineralnega ali sintetičnega izvora. Okluzivne substance na koži ustvarijo tanek, neprepusten film, ki preprečuje izgubljanje vode iz kože. Ti emolienti kožo naredijo bolj mehko, elastično in ji dajo sijoč videz. Najbolj pogosto uporabljene okluzivne substance so dolgoverižni parafinski ogljikovodiki – tekoči parafin različnih gostot, beli vazelin, čvrst parafin in skvalen.

Drugi način delovanja emolienta je preko humektantov oziroma hidrofilnih snovi, ki ob nanosu na kožo v veliki meri okrepi zmožnost zadrževanja vode. Hidrofilne snovi nase vežejo vodo in na ta način kožo oskrbujejo z vlago. Najbolj pogosto uporabljene hidrofilne snovi so polihidroksi alkoholi - glicerol, propilenglikol, sorbitol in manitol.
Napredni emolienti vsebujejo kombinacijo okluzivnih in hidrofilnih sestavin ter tudi snovi, ki spodbujajo obnovo kože in ugodno delujejo na epidermalno diferenciacijo.

Emolienti so na tržišču dostopni v obliki sindeta (izdelek za čiščenje kože brez mila), olja za prhanje, kopeli, losjona, krem ali mazil. Najpogosteje se uporabljajo kreme, ki vsebujejo mastne substance in vodo. Razmerje med mastnimi substancami in vodo je enako pomembno kot količina in vrsta ostalih sestavin. Emulzijski sistemi tipa olje v vodi (O/ V) so bolj pogoste in bolj prijetne za nanašanje, niso mastne in kožo hladijo. Emulzijski sistemi tipa voda v olju (V/ O) pa so bolj mastne in se težje sperejo.

Pogosta vprašanja

Več o koži

Pošlji po elektronski pošti

Iskanje v teku

Potrebna je prijava

Da bi lahko shranili podatke, se morate prijaviti s svojim Avène uporabniškim računom.


Prijava ali kreiranje uporabniškega računa

You can't post more than one comment on a product

Podajte svoje mnenje

* Obvezna polja

Vpis

-Dan
-Mesec
-Leto

Pierre Fabre Group blagovne znamke :

*Obvezna polja

Hvala!

Vaše mnenje bomo objavili, ko ga pregledajo naši administratorji.