Nasveti strokovnjakov

Zaščita pred soncem

Sonce je vir življenja, nujno potreben za razvoj rastlin, živali in ljudi. Toda sevanje sončnih žarkov je lahko tudi škodljivo, še posebej za kožo. Zato je pomembno kožo zaščititi z izdelki za zaščito kože pred soncem.

NASVETI STROKOVNJAKOV Eau thermale Avène

Eau Thermale Avène Zaščita pred soncem

Sonce: prijatelj ali sovražnik?

Sonce je nam najbližja zvezda. Je vir življenja, nujno potreben za razvoj rastlin, živali in ljudi.

Toda sevanje sončnih žarkov je lahko tudi škodljivo, še posebej za kožo. Zato je pomembno kožo zaščititi z izdelki za zaščito kože pred soncem.

UVA IN UVB ŽARKI

UVA žarki prodirajo globlje v kožo in povzročajo poškodbe na elastičnih vlaknih. Povzročajo fotostaranje oziroma prezgodnje staranje kože. Odgovorni so tudi za nastanek določenih vrst malignih sprememb na koži.
UVB žarki so tisti, ki povzročajo opekline in so dolgoročno odgovorni za prezgodnje staranje kože in nastanek nekaterih vrst raka kože. Ker slabijo imunski sistem, povzročajo tudi izbruh herpesa.


ODGOVOR KOŽE

Koža se na sonce odziva na več načinov. Posledice izpostavljanja soncu so lahko kratkoročne in dolgoročne. Prekomerno izpostavljanje soncu in nezadostna fotozaščita lahko povzroči različna obolenja.

Kratkoročne posledice:

- temnenje je naraven odziv kože, ki tvori melanin (rjav pigment), da se zavaruje pred ultravijoličnimi žarki, ki jih seva sonce. Prekomerna zagorelost v prvi vrsti potrjuje, da je bila koža prekomerno izpostavljena UV sevanju.

- opekline od sonca so posledica prekomernega izpostavljanja UVB žarkom. Opekline od sonca prve stopnje se kažejo kot pordelost kože, ki je omejena na predele, ki so bili izpostavljeni soncu. Pri opeklinah druge stopnje nastanejo mehurji, pridružijo pa se jim slabost, glavobol, povišana telesna temperatura in dehidriranost.

Dolgoročne posledice:

- Fotodermatoze: takšne spremembe pogosto imenujemo alergija na sonce. Značilen zanje je osip, ki zajame podlahti in predel dekolteja ter povzroča neprijetno srbenje.

- Sončne pege: so rjavi madeži, ki se pojavijo na predelih, izpostavljenih soncu (obraz in roke).

- Prezgodnje staranje kože: se pojavlja na obrazu, vratu, zatilju, zgornjem delu dlani in podlahteh.

- Tveganje za nastanek malignih sprememb na koži: dokazano je, da ustrezna zaščita pred UV žarki od otroštva in tekom odraslosti močno zmanjša tveganje za nastanek malignih sprememb na koži. Redno spremljajte videz in pojavnost madežev na svojem telesu in se o vsaki spremembi posvetujte s svojim zdravnikom.

Pogosta vprašanja

Več o koži

Pošlji po elektronski pošti

Iskanje v teku

Potrebna je prijava

Da bi lahko shranili podatke, se morate prijaviti s svojim Avène uporabniškim računom.


Prijava ali kreiranje uporabniškega računa

You can't post more than one comment on a product

Podajte svoje mnenje

* Obvezna polja

Vpis

-Dan
-Mesec
-Leto

Pierre Fabre Group blagovne znamke :

*Obvezna polja

Hvala!

Vaše mnenje bomo objavili, ko ga pregledajo naši administratorji.